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Dear                        :

This is in response to your letter dated October 12, 1999, and prior submissions in
which you request a ruling that the proposed disclaimer will be a qualified disclaimer under 
§ 2518 of the Internal Revenue Code, and the proposed reformation of a trust created under
Section 3 of Article III of Trust will be a qualified reformation under § 2055(e)(3).

Decedent executed Trust on Date 1, and amended Trust during his lifetime.  Decedent
executed the amendment to Trust that created the trust under Section 3 of Article III on Date 2.
Decedent died on Date 3.

Under Section 3 of Article III of Trust, the balance of the trust (after payment of
expenses, debts, and certain bequests) is to be held in trust for the benefit of Daughter.  Under
Paragraph (a) of Section 3, Trustee is to pay the entire net income to Daughter at least quarter-
annually.  Under Paragraph (b) of Section 3, if at any time the income of Trust together with
other resources readily available to Daughter are insufficient for Daughter’s support,
maintenance and medical care, in her accustomed manner of living, Trustee may make
principal distributions to Daughter.  Under Paragraph (c) of Section 3, upon Daughter’s death,
or upon Decedent’s death if Daughter fails to survive him, the trust remainder is to be
distributed to Charity, an organization described in § 170(c).

Daughter proposes to disclaim her interest as a discretionary distributee of Trust’s
corpus available to her under Paragraph (b) of Section 3 of Article III.  The proposed disclaimer
specifically states that the disclaimer is not to be construed to extend to any other distribution to
which Daughter may become entitled by virtue of a reformation of Trust.  Trustee represents
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that Daughter has not received the interest or any benefits of the trust established under
Section 3 of Article III.

Trustee has filed a petition with the appropriate court to reform Trust pursuant to 
§ 2055(e)(3) to comply with the requirements of a charitable remainder unitrust described in 
§ 664(d)(2).  Trust will provide for a single unitrust payment equal to 6 percent of the net fair
market value of Trust assets valued annually, at the beginning of each taxable year of Trust. 
The unitrust payment will be payable for Daughter’s life.  On Daughter’s death, Trust corpus will
be paid to Charity.

Trustee has requested the following rulings:

1. Daughter’s  proposed disclaimer of her right to receive principal distributions will          
               constitute a qualified disclaimers under § 2518(b) of the Internal Revenue Code.  

2. The proposed reformation of Trust will be a qualified reformation under § 2055(e)(3).   
                                                          

3.  An estate tax charitable deduction will be allowed for the present value of the              
                remainder interest in Trust, as reformed.

ISSUE 1:

Section 2046 of the Internal Revenue Code provides that, for estate tax purposes
disclaimers of property interests passing upon death are treated as provided in § 2518.

Section 2518(a) provides that, if a person makes a qualified disclaimer of an interest in
property, the estate, gift, and generation-skipping transfer tax provisions will apply to that
interest as if it had never been transferred to such person. 

Under § 2518(b), the term "qualified disclaimer" means an irrevocable and unqualified
refusal by a person to accept an interest in property, provided: (1) the disclaimer is in writing;
(2) the disclaimer is received by the transferor of the interest, his legal representative, or the
holder of legal title to the property, not later than the date which is 9 months after the later of
the date on which the transfer creating the interest is made or the date on which the person
refusing the interest attains age 21; (3) the person disclaiming the interest has not accepted the
interest or any of its benefits; and (4) as a result of the disclaimer, the interest passes without
any direction by the person making the disclaimer and passes either to the spouse of the
decedent or to a person other than the person making the disclaimer.

Under § 25.2518-1(b) of the Gift Tax Regulations, if a qualified disclaimer is made, the
property is treated, for federal gift, estate, and generation-skipping transfer tax purposes, as
passing directly from the transferor, and not from the disclaimant, to the person entitled to
receive the property as a result of the disclaimer.  Thus, the disclaimant is not treated as
making a gift.              

Under § 25.2518-2(c)(1), the written disclaimer must be delivered no later than the date
which is 9 months after the date on which the transfer creating the interest in the disclaimant is 
made.
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Under § 25.2518-2(d)(1), a qualified disclaimer cannot be made with respect to an
interest in property if the disclaimant has accepted the interest or any of its benefits, expressly
or impliedly, prior to making the disclaimer.

Under § 25.2518-2(e)(1), a disclaimer is not a qualified disclaimer unless the disclaimed
interest passes without any direction on the part of the disclaimant to a person other than the
disclaimant, unless the disclaimant is the spouse of a decedent.  If there is an express or
implied agreement that the disclaimed interest is to be given to a person specified by the
disclaimant, the disclaimant will be treated as directing the transfer of the property interest.   

Section 25.2518-3(a)(1) provides that, if the requirements of § 2518(b) are satisfied, the
disclaimer of all or an undivided portion of any separate interest in property may be a qualified
disclaimer even if the disclaimant has another interest in the same property.  In general, each
interest in property that is separately created by the transferor is treated as a separate interest
in the same property. 

Section 25.2518-3(d), Example 9, considers a situation where H is the income
beneficiary of a trust, and also possesses the right, as trustee, to invade corpus for H’s health,
maintenance, support, and happiness.  In addition, H possesses a testamentary power to
appoint trust corpus.  The example concludes that if H disclaims both the power to invade
corpus for H’s benefit and the testamentary power to appoint corpus, while retaining the income
interest, H’s disclaimer will be a qualified disclaimer.

Section 25.2518-3(d), Example 11, describes a situation where W is to receive all of the
trust income for life.  The trustee has the power to invade the trust corpus for the support or
maintenance of D during the life of W.  The trust is to terminate at W’s death, at which time the
trust property is to be distributed to D.  D makes a timely disclaimer of the right to corpus during
W’s life, but does not disclaim the remainder interest.  The example concludes that D’s
disclaimer is a qualified disclaimer, assuming the remaining requirements of § 2518 are met.

In the present case, Daughter proposes to disclaim her right to receive distributions from
Trust corpus pursuant to Paragraph (b) of Section 3 of Article III of Trust.  Daughter’s interest in
the corpus of Trust is a separate interest in Trust for purposes of § 2518.  Accordingly,
assuming the other requirements of § 2518 are satisfied, we conclude that the proposed
disclaimer will be a qualified disclaimer under § 2518.

ISSUES 2 and 3:

Section 2055(a) provides that the value of the taxable estate shall be determined by
deducting from the value of the gross estate the amount of all bequests, legacies, devises, and
transfers to or for a corporation or certain other organizations organized and operated
exclusively for religious, charitable, scientific, literary, or educational purposes.

Section 2055(e)(2) provides that no deduction will be allowed for an interest passing to a
charitable organization where an interest in the same property, other than an interest which is
extinguished upon the decedent’s death, passes to a noncharitable beneficiary unless, (1) in
the case of a remainder interest, the interest is in a trust which is a charitable remainder annuity
trust or a charitable remainder unitrust described in § 664, or a pooled income fund described in



4

§ 664(c)(5), or (2) in the case of any other interest, the interest is in the form of a guaranteed
annuity or is a fixed percentage distributed yearly.

Section 2055(e)(3) provides that, if a trust must be reformed in order to qualify under 
§ 2055(e)(2), the reformation will be a qualified reformation and the charitable interest will be
deductible under § 2055(a) if the following requirements are satisfied:

1.  The interest is one for which a deduction would be allowable under § 2055(a) at the
time of the decedent’s death but for the requirements in § 2055(e)(2);

2.  The nonremainder interest both before and after the qualified reformation must
terminate at the same time;

3.  The reformation is effective as of the date of the decedent’s death;

4.  The difference between the actuarial value of the qualified interest determined as of
the date of the decedent’s death and the actuarial value of the reformable interest does
not exceed 5 percent of the actuarial value of the reformable interest; and

5.  If all noncharitable interests in the trust prior to reformation are not expressed in
specified dollar amounts or a fixed percentage or the fair market value of the property,
then a judicial proceeding is commenced no later than 90 days after the date the federal
estate tax return (including extensions) is due, or if no federal estate tax return is
required to be filed, the last date ( including extensions) for filing the income tax return
for the first taxable year for which such a return is required to be filed by the trust.

Section 20.2055-2(a) of the Estate Tax Regulations provides that, if a trust is created for
both charitable and private purposes, a deduction may be taken for the value of the charitable
interest in so far as that interest is presently ascertainable and, hence, severable from the
noncharitable interest.

In this case, Daughter’s disclaimer of her interest in the corpus of Trust will be a
qualified disclaimer under § 2518.  Thus, for estate tax purposes, the interest is treated as
never having passed to Daughter.  Further, as a result of the disclaimer, Daughter will be
treated under applicable local law as if she predeceased Decedent with respect to the
disclaimed interest.  Thus, for estate tax purposes, as of the date of Decedent’s death,
Daughter’s right to receive trust income is deemed to be the only noncharitable interest in Trust. 
Therefore, we conclude that, if the disclaimer is executed and the requirements of § 2518 are
otherwise satisfied, the charitable interest in Trust prior to reformation would have qualified for 
an estate tax charitable deduction under § 2055(a), but for the provisions of § 2055(e)(2).  In
other words, the value of the remainder interest in Trust, determined based on the assumption
that all Trust income is distributed to the income beneficiary, would qualify for a charitable
deduction, but for the provisions of § 2055(e)(2).  Accordingly, the first requirement for a
qualified reformation under § 2055(e)(3) is satisfied.

The proposed reformation satisfies the second requirement for a qualified reformation
under § 2055(e)(3) because  Daughter’s interest both before and after the proposed
reformation will terminate at the same time (i.e., at Daughter’s death).  Moreover, the
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reformation will be effective as of the date of Decedent’s death.  Therefore, the proposed
reformation satisfies the third requirement.

With respect to the fourth requirement, based on the interest rate under § 7520 for the
month of Decedent’s death of 6.2 percent, the factor for determining the actuarial value of the
charitable remainder interest in Trust prior to reformation is 0.23625 for each one dollar of Trust
corpus at the date of Decedent’s death (based on the assumption that the entire trust income
would be distributed annually).  The factor for determining the actuarial value of the charitable
remainder interest in Trust as reformed is 0.23921 for each one dollar of Trust corpus at
Decedent’s death.  Thus, the difference between the actuarial value of the reformable interest
in Trust and the qualified interest after reformation will be less that 5 percent of the actuarial
value of the reformable interest.  Accordingly, the proposed reformation satisfies the fourth
requirement under § 2055(e)(3).

The proposed reformation will satisfy the fifth requirement under § 2055(e)(3) because,
even though Daughter’s interest in the reformable trust is not expressed in a specified dollar
amount or a fixed percentage of the fair market value of the trust, it is represented that a judicial
proceeding to reform the trust has already been commenced, satisfying the requirement that a
judicial proceeding to reform the trust must be commenced within 90 days of the date that the
Decedent’s federal estate tax return is due. 

Consequently, we conclude that the proposed reformation will be a qualified reformation
for purposes of § 2055(e)(3) provided that the reformation is effective under local law and the
Trust as reformed satisfies the requirements of § 664(d)(2).

If the reformed charitable remainder trust meets the requirements of a charitable
unitrust as described under § 664, the present value of the remainder interest in Trust, as
reformed, determined in accordance with § 20.2055-2(f)(2)(ii) of the Estate Tax Regulations,
will be allowed as an estate tax charitable deduction under § 2055(a). 

Except as specifically ruled herein, we express no opinion on the federal tax
consequences of the transaction under the cited provisions or under any other provisions of the
Code. 

In accordance with the power of attorney on file with this office, we are sending a copy
of this letter to the taxpayer.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it.  Section 6110(k)(3)
provides that it may not be used or cited as precedent. 

Sincerely yours,
                  James F. Hogan 

                                 Acting Assistant to the Branch Chief
                                                                                 Branch 4
Enclosure:
     Copy for section 6110 purposes


