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Deductibility of Administrative Expenses of Bankruptcy Estate

On March 21, 2001, you requested our advice on whether expenses of administering a
Chapter 7 bankruptcy estate are properly deducted “above the line,” or whether they
should instead be deducted as an itemized deduction. As is discussed below, we
believe that these administrative expenses can be deducted from gross income, “above
the line.”

ISSUE: Is the trustee of a Chapter 7 bankruptcy estate entitled to deduct expenses of
administering the estate “above the line,” as a deduction from gross income pursuant to
I.R.C. 8 67(e), or is he or she limited to deducting the expenses as an itemized
deduction subject to the two-percent “floor” imposed on miscellaneous deductions
pursuant to I.R.C. § 67(a)?

CONCLUSION: Section 67(e) applies to the administrative expenses of an individual
debtor’s estate in bankruptcy. Therefore, deductions for expenses that would not have
been incurred if the property were not held by the bankrupt estate are allowable in
arriving at adjusted gross income.

LAW AND ANALYSIS: I.R.C. § 1398 allows for special tax treatment for individuals
who are in bankruptcy pursuant to Chapter 7 or Chapter 11 of the Bankruptcy Code.
Section 1398(c)(1) sets forth the general rule that the taxable income of the bankruptcy
estate is computed in the same manner as it is computed for an individual. Section
1398(e)(3) states that, except as otherwise provided in this section, the determination of
whether any amount paid or incurred by the estate is allowable as a deduction shall be
made as if the amount were paid or incurred by the debtor.
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Section 1398(h)(1) provides, in pertinent part:

Any administrative expense allowed under section 503 of title 11 of the
United States Code, ... to the extent not disallowed under any other
provision of this title, shall be allowed as a deduction.

.R.C. § 1398(h)(1). 1/

Gross income is defined in I.R.C. § 61(a) as all income from whatever source derived,
except as otherwise provided. Section 62(a) defines adjusted gross income as gross
income minus the deductions listed in that subsection. Section 63(d) provides that
itemized deductions are the deductions allowed under this chapter, other than the
deductions allowed in arriving at adjusted gross income (i.e., those listed in Section
62(a)) and personal exemptions.

Section 67(a) provides that, for an individual taxpayer, miscellaneous itemized
deductions are allowed only to the extent that the aggregate of such deductions
exceeds two percent of gross income. Section 67(b) lists the itemized deductions that
are not miscellaneous itemized deductions and thus not subject to the two-percent
floor. Administrative expenses are not specifically listed in Section 62(a) or

Section 67(b). Therefore, absent another provision, such expenses would be treated
as miscellaneous itemized deductions and would be subject to the two-percent floor.
However, Section 67(e) provides that deductions for costs paid or incurred in
connection with the administration of an estate or trust that would not have been
incurred if the property were not held in such trust or estate shall be treated as
allowable in arriving at adjusted gross income.

In In re Miller, 252 B.R. 110 (Bankr. E.D. Tex. 2000), a bankruptcy court decided the
issue you present in favor of the trustee, holding that no reason exists to render the
Section 67(e) exception inapplicable to administrative expenses associated with
bankruptcy estates. In Miller, the Service argued that bankruptcy estates are not
encompassed by the “estates and trusts” contemplated by Section 67(e) and that,
accordingly, the Section 67(e) exception should be viewed as inapplicable to
bankruptcy estates. The court rejected this argument, however, reasoning that the
Service’s interpretation of the statute was inconsistent with a plain reading of its
language. The court, in addition, noted that including costs incurred by bankruptcy
estates among those deductible under Section 67(e), by effectively reducing the

1/ B.C. 8 503 specifies certain types of expenditures associated with the
administration of a bankruptcy estate which are “allowed” in, or payable through, the
bankruptcy case itself.
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amount on which trustees are required to pay income taxes, actually is consistent with
Congress’s stated objective “to maximize distributions to creditors whose rights have
been altered as a result of the filing of a bankruptcy case.” 2/

Other decisions have upheld the Service’s position that administrative expenses
constitute itemized deductions. See, e.g., In re Sturgill, 217 B.R. 291 (Bankr. D.
Oregon 1998)(court determined that administrative expenses were miscellaneous
itemized deductions rather than business expenses of the estate, but did not address
Section 67(e)). See also Pettigrew v. United States, 1999 Bankr. LEXIS 1797 (Bankr.
N.D. Georgia 1999)(parties did not dispute deductibility of administrative expenses as
itemized deductions). However, none of these decisions has addressed the
applicability of Section 67(e) to these expenses. Moreover, the legislative history of
Section 1398, which was added to the Internal Revenue Code by the Bankruptcy Tax
Act Of 1980, is of no assistance in this regard. Thus, our opinion is that Section 67(e)
applies to the administrative expenses of an individual debtor’s estate in bankruptcy so
that the deductions for expenses that would not have been incurred if the property were
not held by the bankruptcy estate are allowable in arriving at adjusted gross income. 3/

Thank you for requesting our advice on this matter. Our response has been
coordinated with the Office of Associate Chief Counsel (Income Tax & Accounting). If
you require further assistance, please call 202-622-3620.

cc: Associate Chief Counsel (Income Tax & Accounting)
Attention: Sean M. Dwyer

2/ In Miller, the Service also argued that deductibility under Section 1398(h)
should be viewed as limited by Section 1398(e)(3), maintaining that since
administrative expenses could not have been deducted by the debtor (since they
would not have existed before the bankruptcy petition was filed), they should not be
deductible by the bankruptcy trustee. The bankruptcy court held that Section
1398(h), and not Section 1398(e)(3), applies when the amount at issue constitutes
an administrative expense of a bankruptcy estate.

3/ In Mellon Bank v. United States, 47 Fed. CI. 186 (CI. Ct. 2000), the court held
that fees for investment advice paid by trusts were subject to Section 67(a), and that
Section 67(e) did not apply because the taxpayers could not establish that the fees
would not have been incurred if the property were not held in trust. However, in
O’Neill v. Commissioner, 994 F.2d 302 (6™ Cir.1993), the Sixth Circuit held that
because the trustee lacked experience in investment matters and was required to
meet fiduciary duties imposed by state law, the investment advisory fees would not
have been incurred if the property were not held in trust. Thus, according to the
Sixth Circuit, a trust or estate may deduct payments of investment advisory fees in
full under Section 67(e).




