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Uniform Issue List 408.00-00 

This is in response to your request dated September 20,2004, submitted b! Y your 
authorized representative, for h ruling to waive the 60-day rollover requirement 
contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the "Code"). 

Your representative has submitted the following facts and representations: 

l n  you requested that Amount E be transferred from SEP IRA X 
maintained at Company A, in a direct trustee-to-trustee transfer, to SEP IRA Y 
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maintained at Company B. SEP IRA X contained four mutual fund accounts. 
You used a standard account transfer form issued by Company B to effectuate 
the transfer from SEP IRA X. However, Company A processed the transfer as a 
taxable distribution and erroneously withheld Amount F in federal income tax. 
Thus, only Amount G was transferred to SEP IRA Y. You first became aware of 
the error when vou received vour Form 1099-Rs (for each mutual fund held in 
SEP IRA X) f o r w h i c h  re orted a taxable distribution on Amount E. 
Company A, by letter dated agreed to correct the 1099-Rs. 
However, as of the date of your requea7Company A has not reissued correct 
1099-Rs. You wish to deposit Amount F into SEP IRA Y. 

Documentation submitted as part of this request (and referred to above) confirms 
your intent to complete a direct trustee-to-trustee transfer of Amount E, into SEP 
IRA Y. 

Based on the facts and representations, you request that the Internal Revenue 
Service waive the 60 day rollover requirement with respect to your contribution of 
Amount F into SEP IRA Y because the failure to waive such requirement would . 
be against equity or good conscience. 

With respect to your ruling request, section 408(d)(l) of the Code provides that, 
except as otherwise provided in section 408(d), any amount paid or distributed 
out of an IRA shall be included in gross income by the payee or distributee, as 
the case may be, in the manner provided under section 72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA 
rollovers. Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(l) of the 
Code does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the 
individual for whose benefit the IRA is maintained if (i)the entire amount received 
(including money and any other property) is paid into an IRA for the benefit of 
such individual not later than the 60th day after the day on which the individual 
receives the payment or distribution; or (ii) the entire amount received (including 
money and any other property) is paid into an eligible retirement plan (other than 
an IRA) for the benefit of such individual not later than the 60th day after the date 
on which the payment or distribution is received, except that the maximum 
amount which may be paid into such plan may not exceed the portion of the 
amount received which is includible in gross income (determined without regard 
to section 408(d)(3)). 

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not 
apply to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual 
from an IRA if at any time during the I-year period ending on the day of such 
receipt such individual received any other amount described in section 
408(d)(3)(A)(l) from an IRA which was not includible in gross income because of 
the application of section 408(d)(3). 
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Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for 
partial rollovers. 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60- 
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where 
the failure to waive such requirement would be against equity or good 
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable 
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that 
occurred after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 
408(d)(3)(1) of the Code. 

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 I.R.B. 359, (January 27, 2003), provides that in 
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement 
pursuant to section 408(d)(3)(1), the Service will consider all relevant facts and 
circumstances, including: (I) errors committed by a financial institution; (2) 
inability to complete a rollover due to death, disability, hospitalization, 
incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error, (3) the 
use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check, 
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution 
occurred. 

The issue presented in this case is whether you may properly roll over Amount F 
into IRA Y. We note that you had the intent to transfer, by direct trustee-to- 
trustee transfer, all amounts standing in SEP IRA X, totaling Amount E, into SEP 
IRA Y. However, because of an error on the part of Company A, the requested 
transfers were treated as taxable distributions. As a result, Company A withheld 
Amount F for federal income taxes, and only Amount G was transferred to SEP 
IRA Y. 

The facts indicate that you had the intent to transfer Amount E into SEP IRA Y. 
Furthermore, Amount G had been placed into SEP IRA Y and the difference 
between Amount G and Amount E (Amount F) would also have been placed in 
SEP IRA Y but for an error on the part of Company A which was beyond your 
control. 

Accordingly, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service hereby 
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount 
E from SEP IRA X. Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the 
Code, except the 60-day requirement, were met with respect to such distribution, 
the amount to be deposited into SEP IRA Y will be considered a rollover 
contribution within the meaning of section 408(d)(3) of the Code. 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described 
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations 
which may be applicable thereto. 
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This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 10(k)(3) 
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

Pursuant to Form 2848 submitted with your request, this ruling is being sent to 
your authorized representative. A copy of our reply is being furnished to you. 

If ou wish to in uire about this ruling, please contact 
at Please address all correspondence to 

Sincerely yours, 

Enclosures: 
Deleted copy of ruling letter 
Notice of Intention to Disclose 

CC: 


