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Employer identification numberName of employer (or plan administrator if a multiple employer plan)

Number, street, and room or suite no. (If a P.O. box, see instructions.) Check one or both:

Change in plan year ©

City or town, state and ZIP code
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Change in trust year ©

Enter amount of user fee submitted © $1
Name of plan and/or trust2 3 Plan number (Enter each

digit in a separate block.) ©

Permission is requested to change to a plan and/or trust year ending5Present plan and/or trust year ends4

Internal Revenue Service Center where short
period return will be filed

7The above change will require a return for a short period

beginning , 19 , ending , 19

6

Area code and telephone number9Date of latest IRS determination letter (or opinion letter if the plan is a
standardized Master or Prototype Plan)

8

If you do not meet all the requirements for automatic approval for change in plan/trust year listed below, indicate the
requirements you do not meet by checking the appropriate box(es). Explain on an attached statement why you cannot meet the
requirement(s). If you cannot comply with item a, your request for approval will not be granted.

10

The trust, if any, has no unrelated business taxable income
under section 511 of the Code for the short period.

a

b No plan year is longer than 12 months.
c

All actions necessary to implement the change of plan
year, including plan amendment and a resolution of the
Board of Directors, if applicable, have been taken on or
before the last day of the short period.

f
The requested change will not delay the time when
the plan would otherwise have been required to
conform to the requirements of any statute,
regulation, or published position of the IRS.

d

No change of plan year has been made for any of the 4
preceding plan years.

g

The trust, if any, retains its exempt status for the
short period required to effect the change as well
as for the taxable year immediately preceding the
short period.

e

Defined benefit plan deductions are taken as described in
section 5 of Rev. Proc. 87-27, 1987-1 C.B. 769.

Under penalties of perjury, I declare that I have examined this application, including any accompanying schedules and statements, and to the best
of my knowledge and belief it is true, correct, and complete.

TitleDateSignature

Do not write in the space below—For IRS Use Only

Disapproval ActionApproval Action

This application cannot be approved for the following reason:Based solely on the information furnished in this application, the
requested change in the plan and/or trust year indicated above is
approved.

Not timely filed

Other ©

Chief, Employee Plans Rulings Branch DateDateChief, Employee Plans Rulings Branch

Person to contact ©Person to contact ©

Phone ©Phone ©

Symbols ©Symbols ©

Internal Revenue Service
Washington, DC 20224

Internal Revenue Service
Washington, DC 20224

For Paperwork Reduction Act Notice, see back of form. Form 5308 (Rev. 12-95)Cat. No. 11834U

© ©

Please
Sign
Here

© ©

Before you complete this form, read the instructions on page 2 to see if your request for a change in plan/trust
year qualifies for automatic approval.

(Under Section 412(c)(5) of the Internal Revenue Code) File in
Duplicate



Page 2Form 5308 (Rev. 12-95)

Instructions
Section references are to the Internal Revenue Code
unless otherwise noted.

Paperwork Reduction Act Notice
We ask for the information on this form to carry out
the Internal Revenue laws of the United States. You
are required to give us the information. We need it to
determine if you may change your plan or trust year.

The time needed to complete and file this form will
vary depending on individual circumstances. The
estimated average time is 44 minutes.

If you have comments concerning the accuracy of
this time estimate or suggestions for making this form
simpler, we would be happy to hear from you. You can
write to the Tax Forms Committee, Western Area
Distribution Center, Rancho Cordova, CA 95743-0001.
DO NOT send the form to this address. Instead, see
When and Where To File below.

When and Where To File
File this form in duplicate with the Commissioner of
Internal Revenue, Attention: CP:E:EP, P.O. Box 14073,
Ben Franklin Station, Washington, DC 20044, on or
before the last day of the end of the short period
required to make the change.

User Fee
All applications must be accompanied by the
appropriate user fee. Applications submitted without
the proper user fee will not be processed and will be
returned to the applicant.

On each attachment to Form 5308, write “Form
5308” and show the plan or trust’s name, identifying
number, address, and date of filing.

To determine the proper user fee, see Rev. Proc.
95-8, or the current superseding revenue procedure.

If someone else is filing Form 5308 on behalf of a
taxpayer, a power of attorney must be included
specifically authorizing that person to represent the
taxpayer. Form 2848, Power of Attorney and
Declaration of Representative, may be used for this
purpose.

Information Requested
You must furnish all of the applicable information
requested. Otherwise, your request may not be
approved.

Signature
An application for a single employer plan must be
signed by the employer. An application for a plan of
more than one employer must be signed by the plan
administrator.

Purpose of Form
Use this form instead of Form 1128 to request
approval to change the plan/trust year of certain
employee retirement plans. Do not file this form to
change your plan’s funding method. Instead, see Rev.
Proc. 78-37, 1978-2 C.B. 540, and, for the user fee,
Rev. Proc. 95-8, 1995-1 C.B. 485.

Who Must File
Except as described below, any employee retirement
plan to which the minimum funding standards of
section 412 apply (e.g. a defined benefit plan, money
purchase pension plan, or target benefit plan) must file
Form 5308 to request approval to change its plan year.

Exceptions. The following plans do not have to file
Form 5308 to request approval to change their plan
year:
● Profit-sharing plans.

Automatic approval.—Instead of filing Form 5308, a
plan or trust is granted automatic approval to change
its plan/trust year if all the following requirements are
met:

● Stock bonus plans.
● Insurance contract plans described in section 412(i).
● Governmental plans described in section 414(d).
● Church plans described in section 414(e) that have
not made the election under section 410(d).
● Plans that have not, at any time after 9/2/74,
provided for employer contributions.

● Defined benefit plan deductions are taken as
described in section 5 of Rev. Proc. 87-27, 1987-1
C.B. 769.

● No change of plan year has been made for any of
the 4 preceding plan years.

● The trust, if any, has no unrelated business taxable
income under section 511 for the short period.

● The trust, if any, retains its exempt status for the
short period required to effect the change as well as
for the taxable year immediately preceding the short
period.

● The change will not delay the time when the plan
would otherwise have been required to conform to the
requirements of any statute, regulation, or published
position of the IRS.

● No plan year is longer than 12 months.

● All actions necessary to implement the change of
plan year, including plan amendment and a resolution
of the Board of Directors (if applicable), have been
taken on or before the short period.

● Certain plans established and maintained by
voluntary employee’s beneficiary associations (see
section 412(h)(6)).

● Certain plans established and maintained by
fraternal benefit societies, orders, or associations (see
section 412(h)(6)).

Printed on recycled paper

See Rev. Proc. 87-27 for more information about
changing a plan/trust year.

Any employees’ trust forming a part of a qualified
plan (whether or not the trust is part of a plan subject
to section 412), must file Form 5308 to request
approval to change its trust year.


